Rasa de porci Pietrain
Originară din Belgia, Pietrain este recunoscută ca o rasă de porci de carne, fiind obținută prin încrucișarea succesivă a suinelor din rasele Berkshire și Tamwork cu porcinele din rasele frantuzești. Caracteristicile rasei au făcut-o să devină foarte populară în fermele belgiene, de unde a început să fie exportată după 1950. În Germania rasa de porci Pietrain este folosită și pentru îmbunătățirea altor rase, în ceea ce privește sporirea calității cărnii.
Porcul din rasa Pietrain este un animal de talie mijlocie, cu picioare mai scurte decât la alte rase de porci, însă cu un trup foarte musculos, caracteristic raselor pentru producția de carne. Are corpul cilindric și bine dezvoltat, capul mic și gâtul scurt. Pielea este albă cu pete negre, în special în zona crupelor și a flancurilor.
La vârsta de 7 luni porcii din rasa Pietrain ating greutatea de 80-90 kg, asigurată de un spor mediu zilnic de peste 700 gr. Nici la capitolul reproducție această rasă nu stă prost, fiind o rasă foarte prolifică, o scroafă fătând, în medie, 10 purcei. Porcul din rasa Pietrain are un randament la tăiere foarte mare, de aproape 80%. 70% din carcasă este reprezentată de carne, iar restul de șunca și bacon. De altfel, baconul obținut de la această rasă de porci este de foarte bună calitate.
Principalul dezavantaj al acestei rase este dimensiunea mică a inimii și a plămânilor comparativ cu dezvoltarea masivă a corpului, ceea ce face ca aceste suine să fie vulnerabile la stop cardiac sau respirator, în cazul unui efort fizic susținut. Extrem de important de precizat este și faptul că această rasă de suine este una destul de pretențioasă atunci când vine vorba de condițiile de adăpost și întreținere, manifestând sensibilitate atât la căldură excesivă, dar și la frigul.
Principalele avantaje ale acestei rase sunt:
– valorifică foarte bine hrana administrată, putând atinge un spor zilnic de peste 700 gr;
– raportul carne- grăsime în caracasă este unul foarte bun, peste 70% este carne, restul fiind reprezentat de șuncă și bacon de foarte bună calitate;
– porci din rasa Pietrain sunt programați la nivel genetic să nu acumuleze țesut adipos;
– se găsesc realitv ușor exemplare valoroase pe piața românească;
– prețul de achiziție a unui exemplar nu este foarte ridicat, pe piața românească un purcel din rasa Pietrain, la vârsta de 8 săptămâni, se vinde cu 150-250 lei bucata.
Rasa de porci Duroc
Rasa Duroc s-a format în partea de N-E a S.U.A. având la bază Durocul vechi crescut în statul New-York şi Jersey-Red din statul New-Jersey, format la rândul său din rasa Tamworth, originară din Anglia. Capul este potrivit de mare, cu profil uşor concav. Urechile prezintă mărime mijlocie şi sunt purtate semierect. Trunchiul este cilindric cu linia inferioară scurtă, iar cea superioară lungă şi convexă. Spinarea, şalele şi crupa sunt lungi, largi şi bine îmbrăcate în musculatură. Şuncile sunt mari, descinse până la jaret. Membrele sunt puternice, cu ongloane rezistente şi unghiul jaretului foarte deschis. Culoarea caracteristică a robei este roşcată, de diferite nuanțe, cu păr rar şi uşor ondulat.
Sub aspectul însuşirilor fiziologice, prolificitatea este de 8-9 purcei, cu o capacitate de alăptare de 45-48 kg. Sporul mediu zilnic depăşeşte frecvent 700 gr, cu un consum specific de 2,8-3 kg de concentrate/kg. Chiar dacă la maturitate un porc cântărește până la 250 kg, stratul de grăsime de sub piele nu depășește 3 cm, procentul de mușchi în carcasă putând ajunge până la 80%.
Principalele avantaje ale rasei Duroc sunt:
– prezintă capacitatea de a lua relativ rapid în greutate, valorificând orice tip de hrană;
– sunt animale docile, nu prezintă agresivitate față de stăpân sau condițiile în care trăiesc;
– raportul de carne-grăsime în carcasă este unul foarte bun, aproape 80% din carcasă este reprezentată de carne.
Chiar dacă nu manifestă pretenție în ceea ce privește alimentația, pentru a obține o carne de calitatea superioară este indicată hrănirea purceilor cu o rețetă de furajare bogată în proteine care să-i ajute să ia în greutatea, fără a acumula țesut adipos.
Datorită însuşirilor şi performanțelor de creştere şi calității carcasei, rasa Duroc se utilizează în metisările industriale cu scopul economic imediat, fie ca vier terminal, fie ca rasă paternă în schemele de formare a metişilor sau hibrizilor utilizați ca vieri terminali. În țară, rasa a început să fie importată din anul 1968.
AI mei nu sunt rasa pura :)
Video cu purcelusii:
www.youtube.com/watch?v=ABglmkIav28www.youtube.com/watch?v=LsU2vqpoRC8&feature=youtu.be